renovering av badrummet

När är det dags att renovera badrummet?

Många kan tycka att det vore trevligt med ett nytt badrum. Om det finns budget för detta så är det klart att det går att byta ut och göra om enbart för känslans skull. Men för de allra flesta är det ändå så att badrummet renoveras när detta är den enda utvägen eller då det ändå blir dags att göra om i samband med ett nyköp av bostad eller en flytt.

Men när är det dags för badrumsrenovering i Göteborg, Stockholm, Malmö eller annan svensk stad? Vi ska se lite närmre på saker som kan vara tecken på att du behöver lite mer än en ny lampa eller mindre reparation i ditt badrum.

Funktionsproblem bör lösas

När hushållet växer med fler familjemedlemmar eller behoven förändras kanske det som en gång var funktionellt inte längre är lämpligt. Till exempel kan en familj med barn som blir fler och äldre behöva mer förvaring.

Eller så kan ett äldre par behöva säkerhetsfunktioner som stödhandtag och halkfria plattor. Om stopp i toaletten husmorsknep måste användas varje dag för att det ska gå att spola är det dags för en större insats. Kanske måste vissa delar bytas ut för att det ska gå att använda toaletten på ett normalt sätt igen.

Badrummets estetik känns helt fel

Om ditt badrum fortfarande har tapeter från 1980-talet, ett rosa badkar eller kakelfärger som för länge sedan fallit ur mode så kan det vara dags för en estetisk uppdatering. En modern design kan blåsa nytt liv i utrymmet och få det att kännas mer välkomnande.

Kanske vill du ha microcement badrum ser moderna och fräscha ut av eller så kör du på en mindre renovering med ny inredning och kakel. Estetik kan vara viktigt med tanke på hur ofta du vistas i badrummet. Om du ofta suckar över att det är så fult så bör du beakta att investera lite mer i detta rum.

badrumsinredning
Kanske räcker det med nya detaljer som en ny tvålkopp

Tecken på slitage

Synliga tecken på förfall, som spruckna kakelplattor, försämrad fogmassa, flagnande färg eller ihållande mögel är tydliga tecken på att en renovering behövs. Dessa problem kan eskalera om de inte åtgärdas vilket leder till större problem längre fram.

Mögel är ju inte bara något som kan kännas trist att se på. Detta kan vara en stor fara för din hälsa. Det gäller dock att inse att mögelsporer i fogarna mellan kakelplattor inte nödvändigtvis är farligt för din hälsa. Det är när detta mögel får härja fritt och sprider sig över hela rummet som det kan innebära att du faktiskt blir sjuk av det.

Mer om mögel och hälsa:

VVS-problem måste lösas

Konsekventa VVS-problem som läckor, långsam dränering eller föråldrade armaturer är mer än bara irritationsmoment. De kan orsaka betydande vattenskador om inget görs. Att lösa dessa problem kan kräva en djupare renovering för att säkerställa att den underliggande VVS-infrastrukturen är sund.

Effektivitetsuppgraderingar är också en anledning

Äldre badrum kanske inte är designade med vatten- och energieffektivitet i åtanke. Att uppgradera till en modern toalett, lågflödesdusch eller energieffektiv belysning kan spara pengar i längden och minska miljöpåverkan.

Förändrade behov i familjen

Om någon i hushållet har problem med rörligheten kan det vara dags att överväga en mer tillgänglig badrumsdesign. Duschkabiner, bredare dörröppningar och sänkta handfat är bara några funktioner som kan göra ett badrum mer användarvänligt.

pojke badrum
Når de små upp till handfatet?

Öka bostadsvärdet med badrumsrenovering

Om du funderar på att sälja ditt hem inom en snar framtid så kan ett renoverat badrum öka din bostads marknadsvärde avsevärt. Potentiella köpare prioriterar ofta moderna välskötta badrum då de ska bestämma sig för vilken bostad att buda på.

Innan du bokar in en renovering av badrummet

Innan du drar igång en badrumsrenovering är det viktigt att planera noggrant. Upprätta en tydlig budget och överväg att arbeta med proffs. Detta särskilt för mer komplexa uppgifter som VVS- och elarbeten.

Tänk dessutom på den långsiktiga nyttan av ändringarna du gör. Sikta på tidlös design som inte kommer att kännas föråldrad på några år, och prioritera kvalitetsmaterial som tål daglig användning.

Ska du renovera badrummet?

Beslutet att renovera ett badrum beror ofta på flera faktorer. Oavsett om det drivs av nödvändighet på grund av slitage eller en önskan att uppgradera utrymmets utseende och funktionalitet så kan en genomtänkt renovering ge många fördelar.

Renoveringen förbättrar inte bara din dagliga livsupplevelse. Den kan också tillföra ett betydande värde till ditt hem. Om något av de nämnda tecknen här ovan känns familjära så kanske det är dags att du ger ditt badrum det ansiktslyft som det förtjänar!

Rörmokare guide

Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies
Rormokarguide.se ©  Alla rättigheter förbehållna