stopp i toaletten

Hur löser du stopp i toaletten själv?

Du har lagt en förmögenhet på microcement för badrummet och nu har du verkligen ingen lust att lägga samma summa på en toalett som inte spolar som den ska. Kan du lösa stopp i toaletten på egen hand? Vi tar en titt på om du kan klara stopp i toan själv eller om du måste leja en rörmokare som klarar stoppet…

3 saker du kan testa för att lösa stopp i toaletten

För att bli av med stopp i toaletten så måste du hitta vad som orsakar blockeringen och få bort detta. Det finns flera vägar för att lyckas med detta.

3 möjliga stopp i toaletten tips är:

  1. Använd en sugpropp och försök pumpa loss det som sitter fast. Detta gör du genom att placera botten av sugproppen längst ner över vatten-delen av toaletten där du kanske till och med kan se stoppet.

    Tryck ner ordentligt så att ett sug skapas. Gör detta flera gånger. Om du lyckas ska du har löst stoppet i toan och då går det ju att spola igen.

  2. Använd din hand för att få bort stopp i toa. Detta är inte så trevligt men något som kan fungera väldigt bra. Använd en handske med högt skaft. Stick sedan ner handen i toaletten och känn efter. Om du kommer åt stoppet i toan för hand så bör det inte vara så svårt att lösa upp detta.

    Detta är dock inte för den äckelmagade. Du förstår ju själv vad du kommer att gräva fram för hand. Men om det fungerar så har du sparat pengar på att inte behöva ringa rörmokaren.

  3. Använd en toalettskruv som du kan trycka ner i toaletthålet och sedan vidare ner i röret. Det här är en lång kabel som kan ha tänder. Du får ner den i toaletten med en skruvande rörelse. Tryck ner tills du känner motstånd. Därefter försöker du rycka tillbaka för att få loss det som sitter fast.
toalettrör
Ibland sitter stoppet djupare in i röret…

Går det att lösa upp stopp i toaletten enbart med medel?

De medel du finner i butikens kem-tekniska del för städning av toalett och badrum kan fungera. Det är förstås viktigt att du beaktar att den här typen av kemikalier kan vara hälsovådliga. Använd handskar och öppna toalettens fönster om det finns ett.

Medel fungerar normalt sett på så vis att du använder den dosering som står på förpackningen. Du häller i toaletten och låter sedan dessa stå. Tanken är att ett stopp i toa kommer att lösas upp på detta vis och helt enkelt spolas bort med nytt vatten.

Om detta kommer att fungera eller inte beror på stoppets natur. Det är väl värt ett försök om du inte tror att det rör sig om något svårare. Tänk på att du även kan använda vattenkraft för att få loss stoppet då det väl har börjat luckras upp.

Fyll en hink med vatten och häll på allting på en gång. Det här fungerar ofta då ett stopp i toaletten beror på en ansamling av avföring som inte kan spolas bort som vanligt. Många menar också att det fungerar extra bra med kokhett vatten eftersom detta kommer att lösa upp de fetter som bidrar till stoppet.

toalett utomhus
Tänk på miljön när du tar hand om stopp i toaletten!

Husmor använder diskmedel för att lösa stopp i toa!

Ett vanligt husmorsknep för stopp i toaletten är att blanda diskmedel med hett vatten och hälla i toaletten. Här ska du också tänka på hur starkt diskmedlet är och om det är säkert. I en artikel från Råd & Rön får vi veta att även storsäljarna kan vara miljöfarliga.

När ska du ge upp?

Om ett stopp i toaletten inte lossnar med en eller flera av ovan nämnda metoder är det dags att ringa rörmokare. Då får du ta kostnaden för det som har lett till stoppet. När rörmokaren väl är på plats är det smart att ställa lite frågor:

  • Fråga vad stoppet beror på
  • Fråga om det går att förhindra att detta sker igen
  • Be om tips för bästa möjliga underhåll av din toalett

De svar du får är guld värda och inget som du behöver betala extra för. Dessutom så kan du ju undvika att ringa efter rörmokaren igen om du följer de råd du får.

Bästa sättet att klara av stopp i toa själv är ju att se till att det aldrig blir stopp. Du lär barn hur mycket toalettpapper man kan använda inför spolning och ser också till att toaletten rengörs på djupet med jämna mellanrum.

Ett medel för att lösa stoppen i toaletten kanske inte fungerar då det väl är stopp. Men om du servar med det då och då under årets gång så kommer det att verka förebyggande genom att smälta bort begynnande stopp!

starkare spolning
Det kanske behövs starkare spolning

Rörmokare guide

Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies
Rormokarguide.se ©  Alla rättigheter förbehållna