Microcement i badrum – Skapa en modern känsla med microcement i badrummet!

Numera är det många som väljer betong istället för kakel. Med microcement i badrum får du en yta som i stort sett är utan porer. Blandningen består av cement, harts och mineralpigment och den kan läggas ut utan att du får skarvar. Snyggt och väldigt slitstarkt!

Vad är microcement?

Microcement är en form av beting i badrum som liksom nämnt består av cement och harts. Dessutom ingår det mineralpigment. Microcementen blandas fram för hand och kommer sedan att spacklas.

Om du tycker att ett betong badrum låter som en konstig sak har du kanske inte tänkt på hur ofta det finns microcement i badrum utan att det ens ser ut som betong. Duktiga hantverkare jobbar med murslev för att skapa unika strukturer. Resultatet är en betongvägg i badrum som ser ut som trä eller kanske marmor.

Microcement i badrum med olika färg

Betong istället för kakel är smart men måste det vara grått? Svaret är nej! Badrum betong måste inte alls vara grå. Grått gillas av många och med struktur kommer det ju inte att se ut som väggen under närmsta viadukt. Men du kan alltid prata med din rörmokare eller VVS-installatör för att få veta mer om möjligheterna. Rent praktiskt är många olika färger för microcement badrum blir fina av möjligt!

microcement badrum

Är badrum betong godkänt?

Microbeting ör ju en form av ytbeläggning och det är viktigt att förstå. Idag ska microcementen klassas som en ytskiktsprodukt. Den ska därmed appliceras direkt på ett ytskikt som redan finns på plats eller på ett tätskikt. Det krävs ingen särskild licens för att lägga ett nytt ytskikt men det är viktigt att tänka på vad som finns under det!

Betong som kakel är för att smycka och du kan inte använda microcement i badrummet som ett tätskikt. Det är inte samma sak som om du lägger in en plastmatta, ett tätskiktsfolie eller någon form av vätskebaserat tätskikt.

Betong på badrumsväggen liksom kakel

När du lägger på microcement på väggen fungerar det i likhet med kakel som ett ytskikt. Vi kan alltså säga att du i stort sett lägger på ett lager keramik på en yta som redan har ett ytskikt och ett tätskikt under detta. Det här är fullt lagligt och inga problem. Det enda du behöver tänka på här är att det ska se bra ut!

Fungerar det i duschen?

Ja, det ska gå bra med betongvägg och betonggolv i duschen då microcementen normalt sett har en tjocklek på 3 mm. Med rätt efterbehandling kommer betongen att klara att utsättas för vatten. Du kommer att se vattenfläckar efter att ha duschat men dessa torkar.

Det går faktiskt att klä ett badkar med microcement. Här krävs det rätt teknik men det är möjligt och kan vara ett sätt att få ditt badrum att se otroligt modernt och inbjudande ut. Om du använder microcementen i hela badrummet får du en mycket enhetlig känsla.

Vem tar ansvaret?

Det ska leverantören av tätskiktet göras. Om du ska renovera om i badrummet och vill installera VVS är det viktigt att du jobbar med en rörmokare som kan kontrollera att tätskikt är i sin ordning innan man lägger på badrum betong.

Innan du gör om i ditt badrum är det förstås viktigt att du är helt på det klara med vem som gör vad. Det handlar ju inte bara om att du får en godkänd betongvägg i badrummet. När du jobbar med en seriös rörmokare och duktiga hantverkare så kommer underliggande fel att upptäckas och åtgärdas. Då kan du njuta längre av ditt fina betong kakel!

Det är viktigt att hålla rent

När du vill lägga in microcement i badrum bör du tänka på underhåll. Enligt Boverkets byggregler så måste ytskikt i badrum kunna rengöras. Beting i badrum ska inte vara några problem när det handlar om städning men kolla upp detta innan du ger leverantör och rörmokare grönt ljus för installation.

Det du vill veta är om ett badrum i betong kommer att kunna rengöras precis som vanligt när du har kakel. Det kanske är så att det microcement som du installerar i ditt badrum ska skötas på ett visst sätt för att förbli snyggt och fräscht.

Tänk på att det inte är att rekommendera att till exempel lacka betongen. Det kan göra att den inte kan andas som krävs för att den ska förbli fräsch och hygienisk.

Kan du lägga på microcement istället för att riva?

Många gånger är detta möjligt och ett sätt att få ett fräscht badrum till en billigare peng. Var dock noga med att tidigare ytskikt inte är skadat. Om det är det måste du först se till att tätskikt och ytskikt är i sin ordning innan du lägger på microbetongen.

Rörmokare guide

Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies
Rormokarguide.se ©  Alla rättigheter förbehållna